Kuva: Kansantanssiryhmä Nirunaru kansallispuvuissaan seuran 120 vuotis juhlassa

Historiaa

Mistä on Pyhäjärven Nuorisoseura tehty?

Pyhäjärven O.L. nuorisoseuran ensimmäinen merkitty kokoontuminen tapahtui 11.04.1898. Seuran perustajajäseneksi tuli Matti Loppi Pyhäjärven kirkonkylältä. Pyhäjärven kirkonkylälle rakennettiin kookas, uljas seurantalo 1900-luvun aikoihin. Koska tuosta alkuajoista kertovaa pöytäkirjaa ei ole löydetty, niin koko rakennuksen pystytys- ja muut talkootoiminnat sekä niihin liittyvät iltama- ja muu toiminta jää kertomatta. Toiminta hiljeni 1960-luvulla, jolloin talo myytiin toiminnasta syntyneiden velkojen maksuun.

Nykyinen toiminta alkoi 1979, puheenjohtajana toimi Kimmo Sarkkinen. Toimitiloiksi ostettiin ensin Köpsin vanha koulu, joka valitettavasti paloi lähes samantien. Vuonna 1996 seura osti Osuuspankin aikoinaan rakentaman toimitalon keskeltä kylää. Talo jouduttiin kuitenkin myymään vuonna 2010 ylläpito vaikeuksien vuoksi. Tällä hetkellä yhdistys toimii vuokratiloissa Pyhäjärven keskustassa Toipilaspolku 8 (EK-Sähkö).

Toiminta on muuttunut vuosikymmenien aikana aikansa näköiseksi, 1980 ja 1990 luvuilla voimakkaimmat harrastusmuodot olivat kansantanssi ja kansanmusiikki. 2000 luvulla nuorisoseura on ollut mukana useissa EU-hankkeissa ja teatteritoiminta sai uuden sysäyksen teatteri KesäHeinän myötä. 2010- luvulla nuorisoseuran kantavat harrastusmuodot ovat musiikki eri muodoissaan sekä teatteritoiminta.

Vuonna 2018 seura täytti kunnioitettavat 120 vuotta. Syntymäpäivää juhlittiin kirkonmenoin ja eri seuran eri harrastealat kattavan pääjuhlan myötä. Juhlavuoden kunniaksi seura teki suuren työn historiansa digitoimisessa jälkipolvien luettavaksi. Leena Sarkkinen on kirjoittanut seuran historiasta kattavan selvityksen.

Nuorisoseuran toimialueena on koko Pyhäjärvi ja sen toimintaan ovat tervetulleita kaiken ikäiset harrastajat. Jäseniä on tällä hetkellä yhdistyksessä noin 65.

Vuonna 2015 sääntöuudistuksessa seuran nimeksi vahvistettiin Pyhäjärven Nuorisoseura ry.